Vissza a többi cikkhez

A családtámogatási formák jelentős részére építhetünk 2023-ban is

Burkolatok Konyha Tippek

A 2023-as évre bizonyára sokan tűzték ki elérendő célként az álomotthon megszerzését. A családi fészek megteremtésében igyekszünk segítséget nyújtani áttekintésünkkel, amelyben Keresztes Judit, a Tepenzed.hu, valamint az Amonstone házak biztosítási, befektetési és hitelszakértője gyűjtötte össze Önöknek, hogy mely hiteligénylési, családtámogatási formák maradnak még egy ideig, s melyek futnak ki feltehetően az év végéig. 

Egy otthon megteremtése – legyen az újonnan épített családi ház, lakás vagy felújítandó használt ingatlan – hatalmas pénzügyi ráfordítást igényel, amivel együtt jár a bizonytalanság: vajon hogyan fogjuk hosszú távon fizetni az ingatlanra felvett kölcsönt, mivel tudunk kicsit faragni a költségeken, hogy több pénz maradjon a zsebünkben… 

Mankók a családosoknak

A december 28-án, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet rögzíti, mely támogatási formákra számíthatnak még két éven át a családok.

A babaváró hitel, a falusi CSOK, az 5%-os lakásvásárlási és a 27%-os lakásépítési áfa visszatérítése is 2024. december 31-ig igényelhető a Magyar Közlönyben megjelent 595/2022 (XII.28.) rendelet értelmében. Az otthonfelújítási támogatás kivételével tehát mindegyiket meghosszabbította a kormány, a támogatások és hitelformák maximális összege jelenleg változatlan. A fiatal párok számára jó hír a babaváró hitel meghosszabbítása, mivel tavaly év végén több bank is felfüggesztette a szerződéskötést, ám a rendelet értelmében a házasok már év elején benyújthatják hiteligénylésüket a szükséges dokumentumok birtokában. A falusi CSOK-ra feljogosító települések listája frissült január elsejével, így immár 2631 település esetében vehető igénybe e támogatási forma.

Középpontban az édesanyák 

A családi adórendszer bővítésével kapcsolatban a fiatal édesanyákat érinti az intézkedés, miszerint az idei évtől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak. Azoknak a 30. életévüket be nem töltött diákhitelt felvevő nőknek pedig, akiknek felsőoktatási tanulmányai alatt vagy azok sikeres befejezését követő két éven belül gyermekük születik, vagy gyermeket fogadnak örökbe, a fennálló diákhitel-tartozása száz százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő gyermektámogatásban részesülnek.

Kifutott támogatási formák

Ezidáig a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményének esetében amennyiben az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés a határozat véglegessé válásától számított hat hónapon belül nem jött létre, a támogatás nem volt folyósítható. Ez a hat hónap a rendelet értelmében egy évre módosul, ám nem hosszabbítják meg ebben a 2022. december 31-ei határidőt.

A nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye mellett az otthonfelújítási támogatás, valamint a kamattámogatott otthonfelújítási hitel is kifutott december 31-ével, a támogatási kérelmet eddig nyújthatták be az igénylők, ezeket szintén nem hosszabbították meg. Ugyanakkor a kormány két különleges esetben kitolta az otthonfelújítási támogatás igénylésének határidejét három hónappal: 2023. március 31-ig igényelhető a hozzájárulás a gyermek elvesztése esetén, illetve napelemrendszer telepítése esetében.

Ajánlott bejegyzések